header
headerheader
header

 


cimE85 Bioetanol

Tankoljon 100%-ban E85 üzemanyagot etanol átalakító segítségével és spóroljon akár 100 Ft-ot literenként!

A kőolajkészletek kimerülésétől való félelem és a környezetszennyezés elharapódzása miatt az utóbbi évtizedekben az alternatív energiaforrások felé fordult a kutatók figyelme. A levegő szennyezettségének napjainkban tapasztalható mértékének kialakulásában döntő szerepük volt a közlekedésben részt vevő gépjárműveknek.

A probléma megoldását sokan sokféleképpen képzelik el, az egyik sikerrel kecsegtető megoldás a bio üzemanyagok alkalmazása lehet. Előállításukra és hasznosításukra már léteznek kidolgozott technológiák, amely mellett érvek és ellenérvek egyaránt felsorakoztathatók.

A bio üzemanyagot elégetve a levegőbe került szén-dioxidot újra megkötik a növények, azokból újra bio üzemanyag lesz, és így tovább. A körforgás a gyakorlatban a (többek között) repcéből sajtolt biodízel, míg benzineseknél a bioetanol és egyéb szintetikus üzemanyagok előállításával valósul meg.

Mi is az a bioetanol?

Növényi alapanyagból előállított, víztelenített alkohol. Bioetanol előállításakor keményítőtartalmú növényi alapanyagból (kukorica, árpa, búza, stb.) először cukrot, majd alkoholt állítanak elő erjesztéssel, majd lepárlással. Az etanolt elsősorban kukoricából, árpából, cukornádból és búzából lehet előállítani, de sok esetben a nyersanyagok között szerepel például a fa és a fű is.

Az E85 Bioetanol üzemanyag előnyei:

  1. Olcsóbb, mint a benzin!
    Az EU támogatja a megújuló energiaforrások alkalmazását, így jóval kevesebb jövedéki adót tartalmaz az üzemanyag ára.
  2. Magasabb oktánszámú, mint a legjobb benzin!
    Az E85 Bioetanol 105 oktánszámú üzemanyag, így használatával autónk motorja nagyobb hatékonysággal tud üzemelni.
  3. Környezetbarát!
  4. Tisztítja az üzemanyagrendszert!

Az E85 üzemanyag alkoholtartalma miatt jobb oldószer, mint a normál benzin, ezért használatával az üzemanyagrendszer kitisztul, az injektorok élettartama növekszik, a fogyasztás csökken és a jármű teljesítménye nő.

Az E85 tisztító hatása miatt, az etanol üzemre váltáskor érdemes az első 1000 km megtétele után lecserélni az üzemanyagszűrőt, amely a sok felszabaduló szennyeződés következtében eltömődhet.

Az E85 Bioetanol üzemanyag hátrányai:

  1. Az etanol fajlagos energiája alacsonyabb, mint a benziné!

Mivel az etanol fűtőértéke alacsonyabb, mint a benziné, így azonos teljesítmény eléréséhez, üzembiztos motorjáráshoz és minden egyéb etanol által nyújtott előnyhöz nagyobb mennyiségű E85 adagolása szükséges, mint benzin esetében.

Ezért szükséges az etanol-átalakítók használata, amelyek az üzemanyag-levegő keverék arányát változtatja meg. Ennek eredményeképpen etanol üzemben a jármű fogyasztása 20-25%-kal megnőhet, amely az E85 kedvezőbb ára miatt nem jelent többletköltséget.

Előfordul, hogy az E85 előnyös tulajdonságai (tisztítás, oktánszámnövelés) miatt nem történik fogyasztásnövekedés, sőt ügyfeleink fogyasztáscsökkenésről is számoltak már be.

TÉVHIT: Az etanol tönkreteszi a gumi alkatrészeket, tömítéseket?

Bár az E85 agresszívabb anyag, mint a benzin, ennek ellenére a gumialkatrészek, tömítések élettartama csak minimálisan csökkenhet. Problémák általában nagyon használt, repedezett gumialkatrészek esetében jelentkezhetnek. Etanol üzemre való átalakítás előtt javasolt az üzemanyagrendszer gumicsöveit, tömítéseit leellenőrizni, szükség esetén cserélni.

Bioetanol üzemmódra váltás:

Ahhoz, hogy 100% E85 üzemanyaggal használjuk, az autónkat szükségünk van némi elektronikus átalakításra, amelyet nagyon egyszerűen beszerelhető, gyári csatlakozós E85 Etanol átalakító készülékekkel az autó megbontása nélkül megtehetünk!

Mi is az a Bioetanol-átalakító berendezés?

Az etanol-átalakító lényege, hogy a jármű üzemanyag-levegő keverékének arányát úgy módosítja, hogy az megfelelően tudjon működni 100% E85 üzemben is.

Azért van szükség a módosításra, mert az etanol fajlagos energiája alacsonyabb, mint a benziné, ezért ha ugyanakkora teljesítményt szeretnénk elérni autónkkal 100% etanol üzemben is, dúsítani kell a keveréket (több etanolt kell adagolni). A készülék úgy módosítja a keveréket, hogy a jármű vezérlőegysége által az injektorok felé küldött üzemanyag-befecskendezési jelet optimalizálja, megnöveli az injektorok nyitvatartási idejét.

A készülék képes 100% benzin, 100% E85
és ezek tetszőleges keverékével is tökéletesen működni.

Ha benzint tankolunk, a lambda szonda érzékeli, hogy dús a keverék benzinből, így szegényíti a keveréket, ezért benzin üzemben marad a gyári dúsítási arány, tehát nem növekszik a fogyasztás. Az E85 elégetésekor keletkező kipufogógázt a lambda szonda szegény keverékként érzékeli, ezért a rendszer dúsítási parancsot ad, viszont a gyári rendszer nem tudja olyan mértékben növelni a befecskendezett üzemanyag mennyiségét, amely megfelelő lenne a 100% etanol üzemnek, ezért van szükség az etanol átalakító használatára.

Szervizünk vállalja a nálunk vásárolt etanol átalakítók beszerelését! Kérjen bővebb felvilágosítást munkatársunktól a 84/347-527-es telefonszámon.

 

 

 

    web item weblapkészítés